Giv græsmarken et forårseftersyn
Det er i den kommende tid, du skal ud og kigge efter, om der er meget sneskimmel i græsmarken eller områder, hvor græsset er udvintret. Herudfra skal du beslutte, om marken skal lægges om, eller det visne græs skal fjernes.
Kerb i vinterraps
Der kan opnås god effekt ved anvendelse af Kerb sidst i februar til først i marts, inden der kommer vækst i græsukrudtet.
Glyphosatfund i grundvand
Ukendt årsag til overraskende fund af glyphosat i ni grundvandsprøver i grundvandsovervågningen i 2009.
Hvor længe skal der være tørvejr efter sprøjtning?
Regnfastheden og dermed kravet til antal timers tørvejr efter sprøjtning varierer betragteligt for forskellige bekæmpelsesmidler. Se oversigten nedenfor.
Højtuddannede kan ikke få tilskud til opfølgningskurser
Pr. 1. januar 2011 kan højtuddannede ikke længere få undervisningstilskud til opfølgningskurser til sprøjtecertifikat/sprøjtebevis.
Modtageligheden for kålbrok hos korsblomstrede sorter
Korsblomstrede efterafgrøder og mellemafgrøder kan opformere kålbrok. De testede sorter af sennep var alle meget modtagelige for kålbrok, mens de fleste af de testede sorter af olieræddike kun blev sporadisk angrebet af kålbrok.
Nogle olieræddikesorters modtagelighed mod kålbrok
De testede sorter af olieræddike blev ikke angrebet, eller kun lidt angrebet, af kålbrok.
Hvededværgvirus breder sig i Sverige og Tyskland
I Sverige og Tyskland er fundet flere tilfælde af angreb af viruset hvededværgvirus. Viruset overføres af en cikade, og symptomerne ligner angreb af havrerødsot.
Plantetal i majs
Plantetallet har stor betydning for udbyttet, men ingen væsentlig betydning for tørstofprocenten og foderværdien i det aktuelle interval. Plantetallet afpasses efter anvendelse, såtidspunkt og sortens tidlighed.
Ukrudt i ærter
Ukrudtsbekæmpelse i ærter er primært rettet mod at undgå høstbesvær og opformering af ukrudt.
Ukrudt i hestebønne
Ukrudt bekæmpes kemisk før fremspiring og evt. mekanisk efter fremspiring.
Ukrudt i sukkerroer og foderroer
For at opnå en god bekæmpelse af ukrudt i roer er timingen vigtigere end nogensinde før. Det skyldes de begrænsninger, der er for doseringen af mange midler.
Ukrudt i forårsudlæg af kløvergræs eller græs uden dæksæd
Overvej, om det er nødvendigt at sprøjte for ukrudt i det nye udlæg. Er det nødvendigt, får du den bedste effekt ved at sprøjte, mens ukrudtet er helt småt.
Hæld aldrig et pesticid på uoriginal emballage
12 procent af private husstande køber pesticider hos landmænd. Det er fuldt lovligt, når det sker i den originale emballage. I fremtiden må private ikke købe midler til professionelt brug.
Støtteberettigede græsarealer skal overholde krav til plantedække
Undgå, at ukrudtet breder sig på permanente græsarealer og på arealer med græs i omdrift. Arealer skal leve op til kravene om plantedække, hvis de skal danne grundlag for det plantestøtteberettigede areal.
Majsvarmeenheder 2001-2010
Nye kort viser, at der i 2001-2010 har været ca. 200 flere majsvarmeenheder end i 1971-1990.
Brug kantspredningsudstyret
Både af hensyn til miljøet og til din økonomi skal du bruge kantspredningsudstyr, når du spreder gødning med centrifugalspreder op til hegn, naturarealer og især vandløb, men også ud til veje og lignende.
Nedfælderaggregater skader græsset
Svenske forsøg viser, at nedfælderaggregater har en betydelig udbyttereducerende effekt på kløver og græs. Skaden er større ved nedfældning i det tidlige forår end om sommeren, og skaden er mindst efter nedfældning med dobbelt skiveskær.
Efterårsbevoksningens betydning for nitratudvaskningen 2010
Målinger i efteråret 2010 på marker i Kvadratnettet viser, at efterårsbevoksningen har betydning for jordens N-min-indhold og dermed for potentialet for nitratudvaskning.
Effekten af flere planteværnsmidler er afhængig af pH-værdien i vandet
Ifølge tyske angivelser nedsættes effekten af Mavrik ved et højt pH i vandet.
Svampebekæmpelse forbedrer skulpestabiliteten i vinterraps
I tyske forsøg er målt en bedre skulpestabilitet ved svampesprøjtning, men effekten afspejler sig ikke i merudbyttet.
Planteanalyser til styring af kaliumindholdet i græs og kløvergræs
Der er stor variation i indholdet af kalium i græs og kløvergræs. Ofte er indholdet for lavt, fordi indholdet af kalium i den tilførte gylle er lavere end forventet.
Ensileringsmidler i 2011
Inden du bruger et ensileringsmiddel, skal du gøre dig klart, hvad målet er, og om der er en økonomisk gevinst ved at anvende midlet.
Vurder fodersituationen
Udbytterne i græsmarkerne ser ud til at blive normale, dog med en stor lokal variation. Majsen har udviklet sig tidligt og godt. Suppler med helsæd eller indkøbt majs, hvis der er behov for det.
Glyphosatfund i boringer
Rapport fra Miljøstyrelsen viser, at analysefejl og uhensigtsmæssig placering af overvågningsboringer kan være årsag til glyphosatfund.
Gødskning af vinterraps om efteråret
I forbindelse med såning af vinterraps vil der om efteråret i mange marker være behov for at tilføre kvælstof og evt. kalium. Mængden bør afpasses efter dyrkningshistorien, forfrugten og om halmen nedmuldes.
JurMeddelelser 2012
Her kan du se de JurMeddelelser, der bliver udgivet i 2012.
Kvikbekæmpelse efter høst - de sidste resultater af FarmTest
I FarmTest blev der efter høst 2009 gennemført kvikbekæmpelse med forskellige maskiner. Der blev fulgt op med optællinger af kvikskud i 2010. Ved én overkørsel blev der opnået
Bekæmpelse af sadelgalmyg
Evt. bekæmpelse skal udføres omkring vækststadie 37-39 (fanebladet synligt til fuldt udviklet).
Vurdér majsudbyttet, når du planlægger majshøsten
Rigeligt grovfoder og tidlig majshøst gør det aktuelt at vurdere, om en del af majsen skal høstes som kolbemajs eller sælges til biogas.
Høst og ensilering af majshelsæd
Rigelig forsyning af grovfoder gør det aktuelt at overveje enten kolbehøst på en del af majsarealet eller en længere stub. Majshelsæd skal snittes kort og ensartet med 9-10 mm snitlængde.
Sædskifte hos økologiske svin- og fjerkræproducenter
Mange økologiske svine- og fjerkræproducenter har sikkert erfaret, at det kan være en udfordring både at være mest muligt selvforsynende med foder og samtidig have et sædskifte, hvor ukrudtet er til at styre.
Status over resistens hos glimmerbøsser mod pyrethroider
I UK, Tyskland og Sverige er resistens hos glimmerbøsser mod pyrethroider meget udbredt. I Sverige er der i mindre omfang også fundet resistens mod Mavrik.
Ukrudtsmidlet bifenox er testet i varslingssystemet for pesticider
Omtale af seneste rapport fra Varslingssystem for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP).
Afgrøde- og arealfordeling for økologiske afgrøder i Danmark i perioden 2000-2010
På baggrund af de årlige indberetninger til NaturErhvervstyrelsen er der udarbejdet forskellige grafiske oversigter over anvendelsen af det økologiske areal i Danmark.
Alarmsystem skal registrere ændring af gylleniveau i gyllebeholdere.
Kravet vedrørende alarmsystemer gælder for beholdere til opbevaring af flydende husdyrgødning, der er beliggende i et risikoområde eller beliggende 100 meter eller nærmere til vandløb eller sø med et areal, der er større end 100 m2.
Økologisk vintersæd – hvad siger forsøgene?
Der er igennem årene gennemført forskellige forsøg med arter af vintersæd, såtidspunkt, udsædsmængde, gødskning og ukrudtsbekæmpelse. Forsøgene giver et godt grundlag for at beslutte, hvordan man i fremtiden dyrker økologisk vintersæd.
Majssorternes modtagelighed for bladpletsvampe
Angreb af bladpletsvampe i sortsforsøgene 2010-2011 sammenholdes med hollandske data.
Engelsk skadetærskel for rapsjordlopper i gule fangbakker
I England har de fundet en fin sammenhæng mellem fangster af rapsjordlopper i gule fangbakker i efteråret og angreb af larver i bladstilkene senere i december.
Mulighed for støtte til ny teknologi til økologisk planteavl
Fødevareministeriet har, som en del af det danske landdistriktsprogram, afsat kap 5 mio. kr. til tilskud hos økologiske planteavlere til investeringer i nye teknologier på deres bedrifter.
Bekæmpelsesmiddelstatistik 2010
Bekæmpelsesmiddelstatistikken for 2010 viser en behandlingshyppighed (BH) på 2,8 beregnet efter den nye metode. Dette svarer til en stigning på 9 pct. i BH fra 2009 til 2010.
Ukrudtsmidlet Metaxon er revurderet
Miljøstyrelsen har i oktober 2011 revurderet ukrudtsmidlet Metaxon indeholdende aktivstoffet MCPA
Effekten af Aventrol og Spodnam i raps
Forsøgsresultater med midlerne Aventrol og Spodnam i vinterraps vises.
Se nyheder om ansættelse 2011
Sel alle nyheder fra 2011.
Nyheder om familiejura 2011
Se nyheder om familiejura 2011
Nyheder om socialøkonomi 2011
Se nyheder om socialøkonomi 2011
Kaliumgødskning
Supplerende kaliumgødskning af økologiske afgrøder
Sædskifter i økologisk planteavl
Denne artikel er én ud af tre, der skal hjælpe med at lægge den bedst mulige strategi for produktionen på økologiske planteavlsbedrifter.
25 meter omkring boringer efter høst
Fra den 1. august 2011 skal der etableres 25 meters beskyttelseszone omkring vandindvindingsanlæg.
Hvad kan du gøre for at få flere bier på bedriften – og hvorfor?
Artiklen kommer ind på, hvad du gøre på markniveau og omkring markerne for at øge fødegrundlaget for bierne. Flere arter af bier er ved at uddø, og der skal aktivt gøres noget for at ændre denne udvikling.
Metoder til visuel vurdering af jordstruktur
På en workshop videregav internationale eksperter i jordstruktur metoder og viden. Læs om nogle af de metoder, der blev præsenteret.
Angreb af majshalvmøl fundet i Sverige
Der er nu fundet to tilfælde af larveangreb i Sydsverige. Hold også øje med evt. angreb i danske majsmarker.
Grundvandsovervågning 2011
Hyppigheden for fund af glyphosat i grundvandsovervågningen er tilbage på lavt niveau.
Kvælstofdeposition og ammoniakfordampning
Artiklen giver en oversigt over den aktuelle kvælstofdeposition, herunder kilder og geografisk spredning. Desuden beskrives udviklingen i både kvælstofdepositionen og den landbrugsrelaterede ammoniakfordampning i løbet af de seneste 20-25 år.
Er der tjek på betalingsrettighederne for 2011
Fristen for overdragelse af betalingsrettigheder nærmer sig, og det kan være en fordel at have klaret så mange overdragelser som muligt i god tid inden.
Overdragelse i mellemperioden
Der kan i visse tilfælde overdrages betalingsrettigheder i perioden 27. april 2011 til 31. maj 2011. Der er i så fald alene tale om en ændring af parternes ansøgning, og derfor er det ikke alle overdragelser der kan foretages i denne periode.
Handelsgødning til græsarealerne
Den første tildeling af kvælstof i handelsgødning bør ske ved begyndende vækst. Ved fordeling af kvælstof i handelsgødning er det vigtig at tage hensyn til den aktuelle bestand af kløver i marken og de antal år, der har været dyrket kløvergræs på arealet.
Plantedække i 10 meter randzoner
På udvalgte arealer kan det være en fordel at etablere plantedækket i de nye 10 meter randzoner nu i foråret.
Udfasning af konventionel husdyrgødning
Udbytter i dag og i morgen. Mange økologiske planteavlere gør brug af muligheden for at købe konventionel husdyrgødning – op til den tilladte mængde på 70 kg total-N pr. ha.
Afsluttende rapport